«برنامه» نوبخت برای جبران کسری «بودجه» از جیب حقوق بگیران :: روزنامه خبر جنوب :: نیازمندیهای خبر جنوب
NID : 157593
1398/08/16
«برنامه» نوبخت برای جبران کسری «بودجه» از جیب حقوق بگیران
هفدهم مهرماه، پیش از تدوین نهایی لایحه بودجه ۹۹، «محمد باقر نوبخت» رييس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد، افزایش حقوق کارکنان در سال آینده به طور متوسط ۱۵درصد خواهد بود. البته این رقم متوسط است و برای حقوق های پایین تا بیش از ۲۰درصد نیز اعمال میشود.
با این حساب، اگر افزایش ۱۵درصدی حقوق اعمال شود، حدود پنج درصد نسبت به سال جاری کاهش دارد که نوبخت دلیل این تغییر را روند کاهشی تورم در ماه های اخیر اعلام کرده است. با اين حساب حالا اگر نجومی بگیرانی که هنوز ماهی ۵۰ میلیون تومان حقوق دریافت میکنند را کنار بزرگنمایی ريیس سازمان برنامه و بودجه در مورد پایین آمدن تورم و تبلیغات برای افزایش ۱۵درصدی حقوق و دستمزد سال بعد بگذاریم، مشخص میشود که اولویت ها و سیاستگذاری اقتصادی دولت، به کدام سمت متمایل است.
به نظر میرسد دولت میخواهد با بزرگنمایی کاهش تورم، ۱۵درصد افزایش حقوق را برای کارمندان دولت و به طریق اولی برای کارگران بخش خصوصی جا بیاندازد، در حالیکه حتی اگر به مؤلفه ای به نام «تورم انتظاری» که براساس واقعیت های اقتصادی موجود، میزان تورم را در سال آینده پیش بینی میکند نپردازیم، اظهارات نوبخت با الزامات قانونی هیچ سازگاری ندارد.
واقعیت های زیستی مردم و البته داده های آماری نشان میدهد که حتی اگر سبد معاش خانوار را در نظر نگیریم و فقط بخواهیم «نرخ تورم رسمی» را معیار تعیین دستمزد قرار دهیم یا به عبارت دیگر اگر فقط بند یک ماده ۴۱ قانون کار را برای کارگران و موادی مانند ماده ۱۲۵ قانون خدمات کشوری را برای مزدبگیران دولت، ملاک قرار دهیم، دستمزد سال آینده باید حداقل ۳۰درصد زیاد شود چرا که واقعیت های تورمی در چند ماه گذشته از سال جاری، نشان دهنده افزایش نرخ ها بیش از ۳۰درصد است و حتی به فرض تقریباً ناممکن، اگر این قطار افزایش همین جا متوقف شود، برای جبران عقب ماندگی قدرت خرید حقوق و دستمزد، باید سال بعد بیش از ۳۰درصد به دریافتی کارگران و کارمندان اضافه شود.علاوه بر این که در ماه های تابستان سال ۹۸، تورم نقطه به نقطه از مرز ۴۰درصد گذشت، گزارش اخیر بانک جهانی که اقتصاد ایران را بین سالهای ۹۹ تا ۹۷ تحلیل کرده، نرخ تورم را برای سال ۱۳۹۷ برابر با 23.8درصد و در سال ۱۳۹۸ حدود 31.2درصد پیش بینی کرده است. بر این اساس، نرخ تورم کشور در دی ماه سال ۹۸ تا دی ماه سال ۹۹ برابر با ۲۹درصد پیش بینی شده است.
در اين ارتباط «فرامرز توفیقی» ريیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور در ارتباط با اظهارات نوبخت میگوید: رقمی که نوبخت اعلام کرده، فقط برای کارمندان نیست چرا که اگر به گزارش «ضوابط مالی ناظر بر تنظیم لایحه بودجه ۹۹ و پیش بینی ۱۴۰۰» که سازمان برنامه و بودجه کشور نوشته، مراجعه کنیم، در این گزارش بخشی به نام بودجه هزینه ای وجود دارد که در بند دو آن که دستگاه های سیاستگذاری و مجری مشخص شده، یک قسمت «الف» وجود دارد. در این قسمت آمده «افزایش حقوق و دستمزد مشمولین قانون کار ۱۵درصد تعیین میشود». البته در ادامه نوشته شده «رقم قطعی به تایید شورای عالی کار میرسد».
وي ادامه میدهد: یا آن ها که این گزارشها و ضوابط را مینویسند، هیچ درکی از قانون ندارند یا خودشان را فراتر از قانون میدانند یا قصد دارند دوره ای از بیقانونی مطلق را شروع کنند که البته قبلاً هم دوران مدیدی از بیقانونی مطلق در رابطه با عدم توجه به تصریحات قانون کار را داشته ایم، دوره ای که هنوز هم ادامه دارد. باید بدانیم اظهارات نوبخت و گزارش سازمان برنامه و بودجه، نقض آشکار قانون کار و دخالت آشکار قوه مجریه در تنها نهاد سه جانبه کشور یعنی شورای عالی کار است. این حرکت، کاملاً غیرقانونی است.
توفیقی میافزاید: دولت فکر میکند فقط باید عدد و رقم برای حقوق و دستمزد تعیین کند و هیچ چیز دیگر مهم نیست. آن ها برخلاف تصریحات قانون اساسی، اعتقاد دارند قیمت نیازمندی های زندگی را بازار تعیین میکند، حتی در بحث مسکن و آموزش.
توفیقی خواستار پاسخگویی مسئولان سازمان برنامه و بودجه کشور است و میگوید: «باید اعلام کنند با چه مؤلفه هایی به این عدد ۱۵درصد رسیدند.
واقعاً چه ورودی هایی داشته اند که به این خروجی رسیده اند؟ این عدد چطور جای دفاع دارد؟ باید اعلام کنند پیش بینی شان برای تورم و مهار نقدینگی سال بعد چیست؟ اگر میخواهند از جیب دولت کمتر خرج شود و برای دولت درآمدزایی کنند، چرا از سفره خالی مزدبگیران مایه میگذارند؟ چرا سیاست هایی برای مدیریت فرار مالیاتی و فرار بیمه ای
ندارند؟! باید پرسید چگونه یارانه پولدارها را قطع میکنید ولی نمیتوانید از آن ها مالیات بگیرید؟! خودشان اعلام کرده اند ۷۰درصد میلیاردرها مالیات نمیدهند. چرا به جای کم کردن از حقوق و دستمزد، سراغ این ۷۰ درصد نمیروند؟! ما هنوز بانک اطلاعاتی برای دانستن ثروت دقیق فرادستی ها نداریم و جلوی فرارهای بیمه ای را نمیگیریم».