موج استعفا در عراق :: روزنامه خبر جنوب :: نیازمندیهای خبر جنوب
NID : 160591
1398/09/09
موج استعفا در عراق
عادل عبدالمهدی؛ نخست وزیر عراق روز جمعه اعلام کرد استعفای خود را تقدیم خواهد کرد.به گزارش العالم، استعفای عبدالمهدی پس از فشارهای شدید خارجی، ناآرامیهای بعضاً هدفمند و بالاخره آشوبگری ها و تخریب و تهدیدهای سامان داده شده در ماه گذشته، رخ داد. عبدالمهدی در شرایطی از تقدیم استعفا سخن گفت که هم آمریکا و هم برخی متحدان او در منطقه در اشکال مختلف رسمی و غیر رسمی بر لزوم استعفای او تاکید کردند و هم در تسریع آن به شدت فتنه گری کردند. وی گفت که بنا بر شرایط موجود و جهت جلوگیری از خشونت ادامه دار و به علت ناتوانی آشکار در سامان دادن به اوضاع، از پارلمان می خواهد تا در خصوص تشکیل دولت تصمیم گیری کند.
آیت ا... سیستانی حمله به تظاهرات کنندگان را حرام اعلام کرد استعفای دولت در حالی مطرح شد که آیت ا... سید علی سیستانی، روحانی و مرجع تقلید شیعه عراق، درباره بروز جنگ داخلی در این کشور هشدار داده بود. پس از بالا گرفتن درگیری ها و کشته شدن مردم آیت ا... سیستانی از نمایندگان پارلمان عراق خواسته بود که در حمایت خود از دولت فعلی عراق تجدید نظر کنند. آیت ا... سیستانی همچنین تاکید کرد که معترضان باید تظاهرات کنندگان مسالمت آمیز را از افرادی که با اهداف منفی در این تجمعات شرکت می کنند تشخیص دهند و صف خود را از آن ها جدا کنند. سید احمد الصافی، نماینده آیتا... سیستانی در نماز جمعه به نقل از وی گفته بود که حمله به کسانی که تظاهرات مسالمتآمیز می کنند حرام است.
جشن و پایکوبی عراقی ها پس از قربانی های بسیار همزمان با بیانیه عبدالمهدی، جمعیت بسیاری در میدان «التحریر» بغداد و دیگر شهرها از جمله کربلا، نجف اشرف، بصره، الناصریه و السماوه تجمع کرده و شادی کردند. همزمان هزاران نفر نیز در بغداد اقدام به تشییع جنازه نمادین کشته های اعتراضات کردند. «سالم نعمه» مدیر بخش اطلاعرسانی اداره بهداشت نجف در گفت وگو با «سومریه نیوز» اعلام کرد که فقط در جریان حوادث روز پنجشنبه در این استان ۱۶ تن کشته و ۵۰۰ تن زخمی شدند. آمار کل قربانیان در عراق بیش از 400 نفر ذکر شده است.
رئیس پارلمان عراق هم استعفا می دهد در حالی که بسیاری از مقامات دولتی استعفا داده یا برکنار شده اند حالا پایگاه سومریه نیوز عراق به نقل از یک مقام بلند پایه اعلام کرد که «الحلبوسی» رییس پارلمان هم طی جلسات هفته آتی پارلمان عراق استعفای خود را ارائه خواهد کرد. «عادل الخیلی» استاندار «ذی قار» نیز روز پنج شنبه پس از کشته شدن بسیاری از مردم از سمت خود استعفا کرد .
راهکار مقتدی صدر پس از موفقیت در ساقط کردن دولت «مقتدی صدر» رهبر جریان صدر عراق هم که از بدو اعتراضات دولت عبدالمهدی را عامل نابسامانی می دانست و خواستار برکناری و استیضاح وی شده بود اعلام کرد : من پیشنهاد می کنم که نخست وزیر از طریق همه پرسی مردمی میان پنج نامزد و قرار دادن صندوق های همه پرسی در میدان های اعتراضات تعیین شود . به گزارش شفقنا، مقتدی صدر خاطر نشان کرد: استعفای نخست وزیر اولین ثمره انقلاب و نه آخرین ثمره آن است . مقتدی صدر عنوان کرد: من پیشنهاد می کنم که نخست وزیر جدید دولت خود را به دور از احزاب، فراکسیون ها، شبه نظامیان و سهمیه بندی ها انتخاب کند . وی تاکید کرد: من از کشورهای دوست و کشورهای دیگر می خواهم تا به عراقی ها فرصتی را برای تعیین سرنوشتشان بدهند. مقتدی صدر پیش از این هم با انتشار اعلامیه ای، اعلام کرده بود اگر دولت استعفا ندهد، کشور عراق از دست خواهد رفت.
با کناره گیری عبدالمهدی، عراق بهتر می شود ؟ اعتراضات داخلی عراق در حالی آغاز شد که مردم به شدت از فقر، بیکاری، کمبود امکانات و خدمات، فساد گسترده به تنگ آمده بودند اما آیا مسئول همه این اتفاقات و خونهای ریخته شده عبدالمهدی بود؟ در جواب باید گفت که این مشکلات از سال ها پیش انباشته شده و به نوعی به عبدالمهدی ارث رسیده بود و نمی توان از وی و دولتش انتظار داشت که مشکلات کشوری را که سال هاست درگیر انواع جنگ های داخلی، خارجی ، تحریم و ... بوده در یک سال حل کند. در این میان اما برخی طرف ها با حمایت های خارجی و با همراهی آگاهانه یا نا خواسته احزابی چون سائرون مقتدی صدر و حزب حیدرالعبادی در آتش این اعتراضات دمیده و برای در اختیار گرفتن قدرت و دولت خون های زیادی را قربانی کردند. مسلماً در آینده نزدیک مشکلات عراق حل نخواهد شد و دولت بعدی هم نمی تواند معجزه کند و این کار زمان بر خواهد بود. از طرف دیگر حالا عراق با یک خلاء قدرت هم مواجه شده که حتی می تواند یکپارچگی این کشور را به خطر بیندازد. عراق متشکل از استان های کرد نشین، شیعه نشین، سنی نشین بوده و در برهه هایی تلاش و حمایت های خارجی از جدایی طلبی در این کشور رخ داده است و اصلاً بعید نیست دوباره خارجی ها به تحریکات اینچنینی مبادرت ورزند. دولت عبدالمهدی پس از مدت ها رایزنی و اختلاف شکل گرفت و حتی زمان زیادی از تکمیل کابینه اش نمی گذشت که مجبور به کناره گیری شد و حالا این روند طولانی بار دیگر باید در عراق طی شود .
گزینه های نخست وزیری عراق شماری از رسانه های عراقی با انتشار اسامی، گزینه های نخست وزیری عراق پس از استعفای عادل عبدالمهدی را معرفی کردند، این اسامی به شرح زیر است: ١- علي علاوي (وزیر اقتصاد در دولت موقت عراق در سال 2005) ٢- قصي السهيل (وزیر آموزش عالی) ٣- علي الشكري (نماینده سابق پارلمان و مشاور رئیس جمهور) ٤- فائق زيدان (رئیس شورای عالی قضایی عراق) ٥- محمد شياع السوداني (وزیر سابق کار و امور اجتماعی و نماینده پارلمان) ٦- اسعد العيداني (استاندار بصره)