روزنامه صبح
آر اس اس خبرجنوب
کل صفحات خبرجنوب
مسکوکات در بازار شیراز
پر بازدید ترین ها
 تبلیغات خبر جنوب تبلیغات خبر جنوب تعالی دانش تبلیغات خبر جنوب
تبلیغات خبر جنوب تبلیغات خبر جنوب
امروز به مذاق گوشت‌خواران خوش نمی آید :: روزنامه خبر جنوب :: نیازمندیهای خبر جنوب
NID : 192645
1399/07/10

امروز به مذاق گوشت‌خواران خوش نمی آید

زینب دانشور/ همه چیز از آن جا شروع شد که پزشک تغذیه رژیم گیاه‌خواری را برای رسیدن به تناسب اندام به او توصیه کرد و همین شد که از آن پس خریدهایش محدود به سبزیجات شد و تحمل طعم خورش بدون گوشت. هرگز فکرش را هم نمی کرد با یک تغییر رژیم حتی در روابط و تفریحاتش نیز با مشکل رو به رو شود. در مهمانی ها اگر سالاد در سفره غذایی بود می توانست اندکی از حجم معده خود را پر کند و در تفریحات هیچ رستوران و فست فودی غذای صرفا گیاهی برای عرضه نداشتند. این شد که تصمیم گرفت در این جور جمع ها حضور نیابد و به ادامه رژیم گیاهی خود برسد.دو هفته از رژیم سخت گیاه‌خواری اش گذشته و هنوز هم اطرافیان او را یک موجود عجیب و غریب می دانند. گویا خوردن کرفس و هویج و خیار در طول شبانه روز برای آن ها ملموس نیست و تا جانداری بی جان نشود نمی توان شکم خود را سیر نگه داشت.اول اکتبر هر سال مصادف است با روز جهانی گیاه‌خواری. این روز در سال 1977 توسط جامعه گیاه‌خواران آمریکای شمالی پایه ریزی شد و در سال 1978 توسط اتحادیه بین المللی گیاه خواری مورد حمایت قرار گرفت. هدف از این روز، ترویج لذت، شفقت و فرصت های بهبود زندگی در گیاه خواری است. این روز سعی دارد تا میزان آگاهی نسبت به فواید اخلاقی، محیطی، سلامتی و انسانی سبک زندگی گیاه خواری را افزایش دهد.
افراد زیادی سفره بدون گوشت را نمی فهمند و باور نمی کنند عده ای هستند که بدون چشیدن طعم لذیذ گوشت هم از خوردن لذت می برند اما در هر حال این یک واقعیت است که عده ای در این کره خاکی سبکی برای خورد و خوراک دارند به نام گیاه خواری.در ایران مدتی است این سبک غذایی رایج شده و طرفداران خاصی دارد آن ها با روش‌های تبلیغاتی مختلف سعی در گسترش سبک غذایی خود دارند و تا حدودی موفق شده اند اطرافیان خود را به این سمت و سو ببرند.با گذشت سال‌ها و به دنبال افزونی یافتن اهمیت مشکلات زیست محیطی مربوط به مصرف گوشت برای مردم، گیاهخواری محبوبیت بیشتری پیدا کرد. این سبک غذایی بخش مهمی از بسیاری از فرهنگ‌ها نیز هست مثلا در هند، گیاه‌خواری دارای ریشه های تاریخی و مذهبی است. برخی برای مزایای سلامتی که رژیم غذایی گیاه‌خواری دارد از آن پیروی می‌کنند و جالب است بدانید برخی از گیاه‌خواران از پوشیدن لباس هایی مانند چرم، ابریشم و خز که از کشتن جانوران به دست آمده نیز پرهیز می کنند.
صرف نظر از خوب یا بد بودن این رژیم خاص باید گفت در یک الگوی غذایی سالم برای همه افراد، بیشتر توصیه می‌شود عمده کالری‌های موردنیاز بدن از طریق مواد غذایی گیاهی دریافت شود. در هرم‌های خوراکی تقریبا 55 تا 65 درصد به غلات اختصاص داده شده‌ است و غلات در جرگه منابع گیاهی قرار دارند، 15 تا 20 درصد به میوه‌ها، سبزی‌ها و صیفی‌جات اختصاص داده‌ می‌شود و بخش کوچک‌تری که پنیر و تخم‌مرغ هم در آن ها جای می‌گیرند، بخش گوشت‌ها را تشکیل می‌دهند. شیر و لبنیات تازه و کم‌چرب در بخش دیگری از این هرم قرار می‌گیرد. با این وصف در تمام راهنماهای غذایی توصیه می‌شود بخش عمده دریافت مواد مغذی از طریق مواد غذایی گیاهی باشد.در کشورهایی مانند کشور ما که تکنولوژی صنایع غذایی خیلی پیشرفته نیست به طوری که بتوان مواد مغذی کلیدی را به سایر خوراکی‌های گیاهی اضافه کرد، در واقع شاید نتوان عناصر کلیدی مثل آهن، روی، ویتامین A و ویتامین C را همراه کلسیم که منبع اصلی آن ها مواد غذایی حیوانی هستند در منابع غذایی گیاهی غنی کرد. اگر هم در کشور بتوانیم این عناصر کلیدی را در مواد غذایی گیاهی غنی کنیم شاید فراهم زیستی آن ها برای بدن مناسب نباشد بنابراین در کشور ما پیروی از اصول گیاهخواری می‌تواند بسیار خطرناک باشد به‌خصوص برای گرو‌ه‌های آسیب‌پذیر مانند کودکان و نوجوانان که در سن رشد هستند.
اگر این گروه در کشور ما گیاهخوار شوند نمی‌توانند همه موادمغذی مورد نیاز بدنشان را از طریق منابع گیاهی تامین کنند. مسلم است این افراد دچار سوء تغذیه و مشکلات این‌چنینی خواهند شد. گروه‌های آسیب‌پذیر دیگر هم مانند سالمندان که اتفاقا نیازشان به مواد مغذی تغییر کرده دچار مشکلات مشابهی در کمبود دریافت مواد مغذی موردنیاز می شوند که البته این مساله می‌تواند شامل حال مادران باردار و شیرده هم بشود. تاکنون آمار دقیقی در مورد تعداد گیاهخواران در ایران ارائه نشده، اما گزارش‌ها حاکی از آن است که شیوع گیاهخواری به ویژه در افراد جوان و تحصیلکرده و در افرادی که به سلامتی خود حساسند، رو به افزایش است.
متخصص تغذیه بالینی و رئیس مرکز تغذیه استان فارس در گفت و گو با خبرنگار «خبر جنوب» در خصوص گیاه‌خواری با بیان این که از نظر علمی نظرهای متفاوت موافق و مخالفی در این باره وجود دارد گفت: اگر منصفانه قضاوت کنیم گیاهخواری فواید زیادی برای بدن دارد مانند بهبود و پیشگیری از بیماری های قلبی، دیابت و سرطان و بیماری های مزمن اما این یک نظر عام نیست یعنی گیاه‌خواری همه مشکلات را نمی تواند حل کند.دکتر سیاوش باباجعفری افزود: گروه های تغذیه ای در تلاشند که به جای گوشت قرمز و گوشت های فناوری شده ای چون سوسیس و کالباس و ... میزان مصرف گیاهان را افزایش دهند و متفق القولند که سهم گیاه‌خواری را در سبد خانواده ها بیشتر کنند.وی ضمن تاکید بر این که نیازهای بدن به پروتئین مختلف به خصوص پروتئین های حیوانی فراتر از این هاست که به شکل محض گیاه‌خواری را ترویج کنیم گفت: بسیاری از پروتئین های حیوانی مانند آهن و مواد معدنی و برخی ویتامین ها جذب بهتری دارند و اگر قرار به تامین آن ها از طریق گیاهان باشد لازم است به میزان بسیاری مصرف شود.عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز اظهار کرد: البته باید عنوان کرد بسیاری از ویتامین ها مانند ب 12 در هیچ گیاهی یافت نمی شود ویتامینی که کمبود آن باعث کم خونی، مشکلات گوارشی و مشکلات عصبی می شود.دکتر باباجعفری ادامه داد: هرچند گیاه خواری در کاهش بار بیماری ها و کاهش میزان بیماری مزمن اثرگذار و کمک کننده است اما احتیاجات کامل بدن را تا آن جا که مقالات نشان داده برطرف نمی کند.وی باز هم تاکید کرد: هرچند تغذیه دان ها پیروی از رژیم گیاه‌خواری را توصیه و حمایت می کنند و به افزایش سهم گیاهان در سبد خانوار تاکید دارند اما آن ها گیاه‌خواری محض را هم پیشنهاد نمی دهند. دکترای علوم تغذیه در تایید این که امروزه بسیاری از گیاهان گلخانه ای و پرورشی هستند و از سموم کشاورزی گاه بیش از اندازه برای آن ها استفاده می شود که بی شک در رژیم گیاه‌خواری مشکل ساز است گفت: قطعا این اتفاق برای بدن بسیار مضر است و مزارعی که در محصولات خود از سموم بیش از حد استفاده می کنند و زمین‌هایی که منابع گیاهی خود را با آفت کش ها به میزان زیاد پرورش می دهند می‌توانند سموم زیادی را به بدن وارد کنند و چون ما نمی دانیم آلودگی آن ها و میزان تولیدات آلی در این منابع غذایی به چه میزانی است دچار بیماری های زیادی خواهیم شد.
دکتر باباجعفری افزود: در رژیم گیاه‌خواری بحث ارگانیک و غیرارگانیک بودن گیاهان مسئله حیاتی و مهمی است لذا چون هزینه مواد گیاهی ارگانیک بالاست و هر کسی توان استفاده از آن را ندارد ممکن است با این آلودگی ها سلامتی خود را به خطر اندازند.
در یک جمع‌بندی کلی می‌توان گفت برای یک فرد سالم استفاده از همه گرو‌ه‌های غذایی به‌طور متعادل ضرورت دارد مگر اینکه بتوان عناصر کلیدی مورد نیاز بدن مانند آهن، روی، کلسیم، ویتامین D و امثال این‌ها را که منبع اصلی‌شان مواد غذایی حیوانی هستند به گروه‌های غذایی گیاهی اضافه کرد. با این وصف به نظر می رسد در کشور ما پیروی از برنامه‌های غذایی گیاهی و تبدیل شدن به گیاه‌خوار تام بدون شک می‌تواند مشکل‌ساز شود و درنهایت منشایی باشد برای بسیاری از مسائل سوء‌تغذیه‌ای.



/انتهای متن/
صاحب امتیاز و مدیرمسئول نشریات بین المللی خبر : حسین واحدی پور
License owner & Editor in Chief: HosseinVahedipour
Copyright © 2013 KHABAR International Publications Group. All rights reserved.