تفنگت را زمین بگذار :: روزنامه خبر جنوب :: نیازمندیهای خبر جنوب
NID : 206408
1399/12/13
تفنگت را زمین بگذار
زینب دانشور/ زانویش را تکیه گاه آرنج می کند تا اسلحه در دستانش نلرزد. گونه را به لوله بلند برنو می چسباند و قنداق را بغل می کند. انگشت اشاره اش روی ماشه تنظیم است و در حالی که یکی از چشمانش بسته با دیگری از دوربین اسلحه، حیوان را می پاید. در هیکل زرد رنگی که زیر سایه درخت لم داده، اثری از اضطراب و خطر نیست و در خنکای نسیم صبح استراحت میکند. نشان را روی گردنش هدف می گیرد و در کسری از ثانیه بیشه از صدای برنو پر می شود. حیات وحش به عنوان سرمایه ملی هر جامعه ای نیازمند توجه و حراست است موضوعی که در کشور ما گر چه با جدیت دنبال می شود اما هنوز هم شاهد تخلف هایی در این زمینه هستیم.در تاریخ ۲۰ دسامبر سال ۲۰۱۳ میلادی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد 3 مارس روز جهانی حیات وحش نام گرفت که هر سال توسط تمامی کشورهای عضو سازمان ملل متحد گرامی و پاس داشته می شود. مهم ترین قصد و نیتشان از این کار این است که آگاهی مردم دنیا از وضعیت گیاهان و جانوران وحشی بالاتر برود و از این طریق حیات در حال انقراض بسیاری از حیوانات را نجات دهند. در این روز معاهده چند جانبه سایتس برای حفاظت از گونه های مختلف گیاهی و جانوری در معرض خطر به تصویب رسید. دبیرخانه کنوانسیون تجارت بین المللی گونه های جانوری و گیاهی در معرض انقراض در همکاری با سایر سازمان های مرتبط با سازمان ملل متحد اجرای روز جهانی حیات وحش را بسیار آسان می کند. این کنوانسیون با ۱۸۳ کشور عضو، به وسیله تعدیل تجارت گونه های گیاهی و جانوری، یکی از قویترین ابزارهای جهانی برای حفاظت از تنوع زیستی به شمار می رود.اهمیت این روز بیشتر در آن است که به مقابله با جنایات پیدا و پنهانی که در حق حیات وحش اتفاق می افتد، اطلاع رسانی و مبارزه می کند البته نباید یادآوری تاثیر آنها بر روی گستره های اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی را نادیده بگیریم. این روز به ما یاد آوری می کند که چه وظیفه ای در برابر حیوانات و چرخه محیط زیست آنان داریم.زمین محل زندگی تعداد بی شماری از گونه های جانوری و گیاهی است. این تنوع زیستی غنی که اجزای آن میلیاردها سال با یکدیگر در تعامل بودهاند دقیقا همان چیزی است که سیاره زمین را برای همه موجودات زنده از جمله انسان قابل سکونت ساخته است.در تمام طول تاریخ ما انسان ها برای تامین نیازهایمان از جمله هوایی که تنفس میکنیم، غذایی که میخوریم و انرژی که مصرف میکنیم به تعامل و ارتباط متقابل مابین همه عناصر و زیستمندان زمین وابسته بوده، وابسته هستیم و خواهیم بود. با این حال فعالیتهای ناپایدار انسانی و بهرهبرداری بیش از حد از گونههای جانوری و گیاهی و منابع طبیعی که زیستگاه و اکوسیستم حیات وحش را تشکیل میدهند تنوع زیستی زمین را به خطر انداختهایم.تا یک دهه آینده یکچهارم از کل گونهها در خطر انقراض قرار میگیرند که انقراض آنها با نابودی تعداد بیشتری از گونههای وابسته به آنها همراه بوده و ما را نیز در معرض خطر قرار میدهد.حیات وحش و حیوانات گنج های کره زمینند و باید برای حفظ همه جنبه های زندگی آن ها همچون اکولوژیک، ژنتیک، اجتماع، علم، آموزش، فرهنگ، تفریح و حتی زیبایی شناسی تعامل آن ها و روابط بشری بکوشیم. از جمله عوامل مخربی که چرخه زندگی حیوانات را تحت تاثیر خود قرار می دهد عبارتند از تلفات زیستگاه ها، تغییرات آب و هوایی و شکار بی رویه که هم حیات وحش و هم بر روی زندگی انسان ها تاثیر گذاشته است.از جمله تهدیداتی که حیوانات را تهدید می کند و باید با آن به صورت بسیار جدی مبارزه کرد، قاچاق حیوانات و شکار آن هاست.
حیوانات در معرض انقراض ایران حیواناتی که حیاتشان در کشور مورد تهدید قرار گرفته و به این ترتیب شاهد انقراضشان هستیم بسیارند از جمله:
یوزپلنگ ایرانی یوز ایرانی گونه ای خاص از یوزپلنگ غرب آسیاست و به گفته کارشناسان کمتر از ۶۰ قلاده از این یوز در ایران وجود دارند. این جانور که به شدت در خطر انقراض قرار دارد در حدود دو هزار سال قبل در بیشتر نقاط آسیا وجود داشت اما الان فقط در نواحی دورافتاده ای از بیابان های ایران حضور دارد.
پلنگ ایرانی ایران را باید به عنوان یکی از مهمترین مراکز زیستی پلنگ ها درخاورمیانه معرفی کنیم. پلنگ بومی ایرانی یکی از زیر شاخه های بومی غرب آسیا است که از گونه های در حال انقراض حیوانات اقلیم جانوری ایران است تا جایی که در سال ۲۰۰۲ بین ۵۵۰ تا ۸۰۰ قلاده بودند اما همین آمار در سال ۲۰۱۷ به زیر ۵۰۰ عدد رسیده بود.
گربه پالاس گربه پالاس یکی از پستاندارانی است که معمولا در مرکز آسیا پیدا می شود. این گربه سان اندازه ای کوچک دارد و نامش از محققی آلمانی که آن را پیدا کرده، اقتباس شده است. ظاهر این گربه بسیار پر ابهت است. متاسفانه باید بگوییم که این حیوان هم در لیست حیوانات در معرض انقراض ایرانی قرار دارد.
لاک پشت پوزه عقابی خلیج فارس یکی از حیوانات در حال انقراض ایرانی، لاک پشت پوزه عقابی است. به دلیل صید بی رویه این پستاندار و استفاده از تخم این جانور حیات این موجود به خطر افتاده است.
خرس سیاه بلوچی خرس سیاه یکی از گونه های بومی بلوچی است که به آن هرس هم می گویند. متاسفانه این خرس معمولا در درگیری با محلی ها یا تصادفات با ماشین ها کشته می شوند.
سیاه گوش از جمله موجودات در خطر انقراض، سیاه گوش است که در مناطق بیابانی و نیمه بیابانی زندگی می کند. این حیوان در زمره حیوانات سنگین ولی سریع است.
فک خزری یکی از بامزه ترین موجودات بر روی کره زمین بدون شک، فک خزری است. این حیوان در آب های شور زندگی می کند و فقط برای جفت گیری در فصل زمستان به این دریاچه نزدیک می شود. صید بی رویه صیادان، حیات این موجود را در خطر قرار داده است. این فک تنها پستاندار دریای خزر به حساب می آید و در صورت نابودی آن به اکوسیستم دریای خزر آسیب جدی وارد می شود.
گوزن زرد ایرانی گوزن زرد ایرانی یکی از انواع گوزن هاست که هم شبگرد است و هم گیاهخوار. این حیوان زیبا در حال انقراض است و زندگی اجتماعی شان در خطر است. شاه روباه ایرانی از دسته حیوانات گوشت خوار و از خانواده سگ سان ها، شاه روباه ایرانی است که از لحاظ اندازه قامت، از روباه کمی کوچک تر است. این روباه در صورت خود، ۲ نوار سیاه و مشخص دارد.
روباه ترکمنی روباه ترکمنی در ظاهر شبیه به روباه معمولی است اما از لحاظ بدنی کوچک تر است. این روباه دارای دمی کوتاه و رنگی متمایل به قهوه ای تیره است.
روباه شنی روباه شنی نیز دارای اندازه ای کوچک است اما فرقش این است که گوش هایش بزرگ تر و بدنش هم متمایل به نارنجی است.
شیر ایرانی شیر ایرانی که به آن شیر اوراسیایی نیز می گویند، معمولا در منطقه گجرات هند است اما قبل ترها در ایران و آسیای میانه هم وجود داشته که متاسفانه منقرض شده است.
ببر مازندران ببر مازندران را به عنوان ببر کاسپین یا مازرون ببر هم می شناسند. این ببر نزدیک به ۵۰ سال پیش در ایران منقرض شد البته با این اوصاف، ببرهای مازندران در گلستان هم دیده می شود.
مرال و شوکا بسیاری از گونههای شاخص حیات وحش ایران در شرف تهدید و خطر انقراض هستند اما ممکن است برخی از آنها در سطح جهانی تهدید نشده باشند مانند گونه «مرال» که در معرض تهدید جهانی نیست اما در جنگلهای شمال کشور و گونه «شوکا» در غرب کشور به شدت در معرض خطر انقراض هستند که دلایل اصلی آن شکار غیر مجاز، تغییر کاربری اراضی و تخریب جنگلهاست. خاویار ماهی خانوادهای از آبزیان که خاویار ماهیها هستند و در ایران پنج گونه از آنها در دریای خزر زیست میکنند بهشدت در معرض خطر انقراض هستند چراکه از گونه ماده و باردار آنها برداشت میشود و تنها زیستگاه آنها نیز دریای خزر است.
افعی برخی از گونههای خزندگان کشور زیستگاههای بسیار محدودی دارند که مطالعات گستردهای نیز روی آنها انجام نشده است مانند افعی دم عنکبوتی در غرب ایران و افعی البرزی که تهدید جدی متوجه آنها نیست اما چون این گونههای خزندگان زیستگاههای جزیرهای شده کوچکی دارند، هر نوع دستدرازی به این زیستگاهها میتواند احتمال انقراض شدیدی برای این گونهها ایجاد کند.
خزندگان برخی گونههای خزندگان مانند انواع سمندرها به علت تجاری شدن در معرض تهدید قرار گرفتهاند. برخی از آنها به عنوان گونههای زینتی وارد مقوله قاچاق شدهاند و این مساله برای جمعیت آنها مشکلاتی ایجاد کرده است. یک کارشناس محیط زیست در گفت و گو با خبرنگار «خبر جنوب» با بیان این که هر چه بشر بیشتر در مسیر پیشرفت تکنولوژی قرار می گرد آسیب بیشتری به محیط می زند گفت: انسان ها فراموش کرده اند که این دنیا برای انسان ها به تنهایی نیست و دیگر جانوران نیز بخشی از چرخه طبیعتند که زندگی آن ها به هم وابسته است. محمود فاخر افزود: انقراض حیوانات به صورت نامحسوسی بر زندگی دیگر جانوران تاثیر دارد لذا حفاظت از محیط زیست و جانوران آن مقوله بسیار مهمی است که نباید فراموش شود.وی با اشاره به این که گاهی تغییرات فیزیولوژی محیط موجب ناسازگاری جانور شده و ادامه تولید مثل و حیات او را در معرض تهدید قرار می دهد تصریح کرد: پس تغییرات آب و هوایی، تصرف محیط طبیعی و تغییر کاربری آن، تغییر سطح دریا، باران های اسیدی، بیماری، رشد جمعیت انسانی، آلودگی، گرم شدن زمین، شکار و ... تهدیدهایی برای انقراض جانوران محسوب می شود. این حامی حقوق حیوانات جا به جایی گونه های جانوری از کشوری به زیستگاهی دیگر را اقدامی به شدت اشتباه خواند و گفت: بدین ترتیب با به هم خوردن تعادل زیست محیطی گونه های تازه وارد، بیماری های ناشناخته ای را منتقل کرده و مرگ گونه های بومی را رقم می زنند همچنین رقابت گونه های جدید با گونه های قبلی، اغلب به انقراض گونه های قدیمی منجر می شود. فاخر ادامه داد: اقدامات انسانی دیگری چون کم کردن سطح جنگل ها، آلوده کردن محیط زیست، عوض کردن پوشش گیاهی منطقه در مقیاس کلان، رفتارهای غیردوستانه با محیط زیست مثل ریختن زباله در طبیعت یا حتی شکستن یک شاخه از درخت همه و همه باعث نابودی محیط زیست جانوران خواهد شد.وی بیان کرد: هرچند جریمه های کلانی در صورت شکار حیوانات وضع شده اما هنوز هم شاهد شکار برخی گونه های جانوری حتی گونه های در معرض انقراض هستیم. این کارشناس کشور را دارای زیستگاه های با ارزشی معرفی کرد و گفت: برخی گونه ها به دلایلی چون کمبود طعمه و تخریب زیستگاه دچار مشکلاتی اند و نهایتا از ۱۳۰۰ گونه جانوری مهره دار، ۱۰ درصد در خطر تهدید و ۴ -۵ گونه خطر انقراض دارند.فاخر تصریح کرد: یوزپلنگ آسیایی، گوزن زرد، گورخر ایرانی و میش مرغ و پلنگ در معرض خطر انقراض هستند.