ببینید ورزشگاه 50 هزار نفری شیراز گرفتار چیست!

این فصل فوتبالی منتظر بازگشایی‌ «پارس» نباشید

ببینید ورزشگاه 50 هزار نفری شیراز گرفتار چیست!

علی جمشیدپور/ پس از حدود بیست و اندی سال که از آغاز ساخت ورزشگاه 50 هزار نفری پارس می‌گذرد همچنان این سازه عظیم با کوله باری از مشکلات مدیریتی روبروست. در همین راستا و با بازدیدی میدانی که از این ورزشگاه داشتم به موارد قابل بحثی برخوردم که ذکر آن شاید باعث شود تلنگری به مدیران زده شده و گشایشی حاصل شود.

***

در ابتدای ورودم وقتی که اولین قدم را بر پیست دو و میدانی ورزشگاه پارس گذاشتم با افرادی روبرو شدم که در حال تعمیر پیست تارتان بودند.
وضعیت پیست به حدی اسفبار بود که در چند دقیقه اول با تاسف به این هزینه های گزافی که نتیجه ای در پی نداشته، فکر کردم. یکی از کارگرانی که مشغول تعمیر پیست بود سر صحبت را باز کرد و علت حضور من در آنجا جویا شد و پس از اینکه خودم را معرفی کردم، با شکیبایی به سوالاتم پاسخ داد.

*شما در حال انجام چه کاری روی این پیست هستید؟

- ما تحت نظارت شرکتی هستیم که این پیست تارتان را اجرا کرده است. در ابتدا که این پیست با متراژ حدودی 6000 متر اجرا شد طبق بندهای ضمانت نامه‌های قرارداد، شرکت پیمانکاری موظف بود به مدت 5 سال به تعمیر و نگه داری این پیست پایبند بماند. از این رو و بر اساس تمامی ضمانت نامه های مرسوم، در صورت بروز مشکلاتی که به واسطه حفظ و نگه داری ناصحیح اتفاق می افتد، این شرکت می‌توانست برای تعمیر این پیست مبلغ اضافی را درخواست نماید. لذا به قرارداد ضمانت نامه ای خود عمل کرد.

*دقیقا چه اتفاقی برای این پیست افتاده است؟

- یک سری مسائل وجود دارد که کاملاً مشخص است. به طور مثال همه می دانند که اول باید زمین فوتبال ساخته شده و چمن به لحاظ زیر ساخت آماده شود و سپس برای اجرای پیست تارتان اقدام شود. با وضعیتی که مشاهده می‌کنید متوجه می شوید که به این شکل اتفاق نیفتاده است.  وقتی شرایط زمین چمن در این چند سال به بدترین حالت ممکن رسیده بود برای بازسازی و از سرگیری کاشت چمن احتیاج به عبور و مرور خودروهای سنگین بود. راه دیگری هم که نبود. تمامی این خودروها با وزن های چند تنی بر روی پیستی حرکت می‌کردند که برای دویدن و تحمل وزن چندین انسان طراحی شده است. نتیجه کار می‌شود این شرایط نابسامان پیست تارتان که در قسمتی رویه‌ی پیست کاملاً از بین رفته و در قسمتی پیست بر اساس فشارهای وارده نشست کرده که خود جای تأسف و تأمل دارد. گرچه می‌شد جور دیگری برنامه ریزی کرد تا کار به این وخامت نرسد اما سوء مدیریت بازده‌ای جز این نخواهد داشت.

*هزینه اجرای پیست تارتان با قیمت امروزی چقدر است؟

- حدوداً متری یک میلیون تومان می‌شود که با متراژ 6 هزار متری این پیست، برای پیاده سازی کامل تارتان حدوداً مبلغ 6 میلیارد تومان قیمتش می‌شود.

***

پس از بررسی پیست دو و میدانی به سمت زمین چمن ورزشگاه پارس رفتم. از دور به نظر خوب می‌آمد. ولی وقتی نزدیک چمن شدم با آنکه کارگران مشغول کشیدن روکش پلاستیکی روی آن بودند اما قسمت‌هایی که هنوز دیده می‌شد با مشکلات جدی مواجه بود.
به سمت چند نفری که با لباس شخصی (پیمانکار پروژه) بر روی چمن ایستاده بودند رفتم. بعد از سلام و خسته نباشیدی که گفتم از وضعیت چمن جویا شدم. در ابتدا که متوجه شدند خبرنگارم سعی داشتند تا از جواب دادن طفره بروند اما سماجتم باعث شد کمی راجع به شرایط زمین صحبت کنند.
* امیدوار باشیم که زمین چمن برای برگزاری بازی‌های نیم فصل دوم آماده می‌شود؟

- (با ریشخند) اگر بخواهند مانند چند سال گذشته که بعد از هر بازی، چمن بلا استفاده می‌شد با این قضیه برخورد کنند«بله»! ولی اگر بخواهند کاری اصولی انجام شود تا حداقل یک فصل کامل این زمین پاسخگوی دو تیم مطرح فوتبال فارس باشد زمان بیشتری احتیاج است. شاید برای فصل آینده. در ضمن چرا به سراغ مسئولین استان نمی روید؟

* هر بار که من یا همکارانم در مورد ورزشگاه پارس و زمان بهره برداری از آن سوال می‌پرسیم فقط با یک جواب مواجه می‌شویم«بودجه نداریم». بنده هم اینجا هستم تا گذشته از این مسائل و مشکلات مالی ببینم نبود بودجه کافی مسئله اصلی این وضعیت است یا اهمال مدیریتی. حالا همکاری لازم برای هرچه بهتر اجرا شدن پروژه با شما می‌شود؟

- اسمش را نمی‌شود همکاری گذاشت. گاهی اتفاقاتی می‌افتد که هیچ کجای دنیا نمی‌توانید مشابه‌اش را ببینید.

* بیشتر توضیح می‌دهید؟

- اگر بخواهم از جزیی‌ترین کاری که باید برای نگهداری از چمن انجام شود بگویم این موضوع مطرح می‌شود که «در سرمای هوا و برای یخ نزدن چمن چه کارهایی باید انجام شود؟» در ابتدا باید روکش‌های پلاستیکی سرتاسر زمین کشیده شود و سپس در ساعات سرما و یخبندان یک یا چند نفر با شعله افکن به صورت مداوم حرارتی را ایجاد کرده تا از یخ زدگی چمن و از بین رفتن آن جلوگیری کرد. کاملاً بدیهی است که ما برای هرچه بهتر شدن نتیجه کارمان این موارد را لحاظ می‌کنیم، اما اگر به شما بگویم که چرا هر روز صبح با یک پیست پاتیناژ به جای زمین چمن روبرو هستیم مطمئنم خنده‌‌تان می‌گیرد.

* بگویید لطفاً ...

- سوخت گازوئیل به ما نمی‌دهند!

*متوجه نمی‌شوم؛ مگر می‌شود بعد از این همه هزینه به خاطر سهل‌انگاری اجازه دهند چمن دوباره نابود شود؟

- چیزی که عیان است، چه حاجت به بیان است. ورزشگاه پارس یک مخزن سوخت دارد که تا همین الان که من با شما صحبت می‌کنم خالیست. بدون سوخت نمی‌شود از یخ زدگی چمن جلوگیری کرد. وقتی چمن به این شدت یخ بزند دیگر بازده خوبی که باید داشته باشد را نخواهد داشت.

***

و این داستان ادامه دارد ...