لمس خورشید برای اولین بار

لمس خورشید برای اولین بار
برای نخستین بار خورشید لمس شد

یک کاوشگر برای اولین بار در تاریخ برای مدت کوتاهی وارد جو بیرونی (فوقانی) خورشید موسوم به «تاج خورشید» شد.

گزارش ادارهٔ ملی هوانوردی و فضای آمریکا حاکی از آن است که کاوشگر «پارکر» توانسته است در مدت کوتاهی که داخل اتمسفر خورشید بوده و به اصطلاح آن را «لمس» کرده، از ذرات و میدان‌های مغناطیسی آن نمونه‌برداری کند.

بر اساس گزارش دانشمندان ناسا که در جریان نشست روز سه‌شنبۀ اتحادیه ژئوفیزیک آمریکا منتشر شد، این رویداد یک نقطه عطف در تحقیقات بشر درباره خورشید محسوب می‌شود. زیرا همانطور که فرود کاوشگر روی کرۀ ماه به دانشمندان اجازه داده تا چگونگی شکل‌گیری آن را درک کنند، جمع‌آوری موادی که خورشید از آنها ساخته شده نیز به دانشمندان کمک می‌کند تا اطلاعات مهمی درباره نزدیک‌ترین ستاره به زمین و تأثیر آن بر منظومه شمسی کشف کنند.

بر اساس این گزارش، کاوشگر خورشیدی «پارکر» در ماه آوریل در جریان هشتمین ماموریت خود برای نزدیک شدن به خورشید، برای مدت کوتاهی وارد جو آن شده است. دانشمندان می‌گویند که چند ماه طول کشیده تا داده‌های جمع آوری شده به آنها برسد و به چند ماه دیگر زمان نیاز است تا این داده‌ها تأیید شوند.

نور رئوفی، از دانشمندان این پروژه از دانشگاه جانز هاپکینز، آنچه روی داده را «به طرز شگفت‌انگیزی هیجان‌انگیز» توصیف کرد و با اشاره به اینکه در تاج خورشید گرد و غبار زیادی وجود دارد، ابراز امیدواری کرد که سفرهای مشابه «پارکر» در آینده به دانشمندان کمک کند تا منشاء بادهای خورشیدی و نحوه گرم شدن آنها همچنین فوران‌های خورشیدی را که بر حیات در زمین تاثیر می‌گذارند، بهتر درک کنند.

کاوشگر «پارکر» در سال ۲۰۱۸ به فضا پرتاب شده و در این مدت به تدریج فاصله خود را با خورشید کمتر و کمتر کرده است. این کاوشگر زمانی که برای اولین بار از مرز جو خورشید عبور کرد، حدود ۱۳ میلیون کیلومتر از مرکز خورشید فاصله داشت.

به گفته دانشمندان، این فضاپیما دست‌کم سه بار وارد جو خورشید شده و سپس خارج گردیده است.

جاستین کسپر، از دانشگاه میشیگان نیز به خبرنگاران گفت: «اولین و دراماتیک‌ترین زمانی که ما درون جو فوقانی خورشید بودیم حدود پنج ساعت طول کشیده است. ممکن است فکر کنید پنج ساعت به نظر بزرگ نمی‌آید. اما توجه داشته باشید که پارکر بسیار سریع حرکت می‌کند و در همین مدت توانسته است مسافت بسیار زیادی را طی کند. سرعت پارکر در آن زمان بیش از ۱۰۰ کیلومتر در ثانیه بوده است

داده‌های اولیه همچنین حاکی از آن است که «پارکر» احتمالا در ماه اوت و در جریان نهمین ماموریت خود نیز بار دیگر وارد تاج خورشید شده است، با این وجود دانشمندان می‌گویند برای تایید این موضوع به مطالعات و تحلیل‌های بیشتری نیاز است.

قرار است «پارکر» تا سال ۲۰۲۵ میلادی همچنان به ماموریت‌های خود برای نزدیک‌تر شدن بیشتر به خورشید ادامه دهد.