هم گران تر، هم متقلبانه تر!

برچسب برندهای خارجی روی پیشانی کالاهای ایرانی

هم گران تر، هم متقلبانه تر!

فاطمه ایزدی - «خبرجنوب»/ این روزها که دلار به کانال 60 هزار تومان رسیده، تشویش به جان بازار لوازم خانگی افتاده و خرید جهیزیه برای برخی خانواده ها نیز رؤیایی دست نیافتنی است. هزینه تعمیرات لوازم خانگی هم بسیار سرسام آور است به طوری که اگر یخچال، ماشین لباسشویی یا تلویزیون قشر کارگرخراب شود، چاره ای ندارند جز آنکه بخش قابل توجهی از حقوق یا درآمد خود را صرف تعمیرات کنند.

کارشناسان معتقد هستند مولفه هایی همچون افزایش نرخ ارز و دستمزد کارگران، رشد قیمت مواد اولیه و افزایش بهای فولاد در گرانی لوازم خانگی نقش داشته و بر همین اصل است که عده زیادی از مردم به این دلایل، قدرت خرید ندارند.

در سال‌های اخیر افزایش مستمر و بی‌رویه قیمت ارز و به دنبال آن افزایش قیمت مواد اولیه تولید لوازم خانگی، قیمت تمام‌شده کالاها را به شدت بالا برده است. سعید رضوانی، یکی از فعالان این حوزه معتقد است بخشی از ارز مورد نیاز برای تولید لوازم خانگی از محل ارزهای ۴۲۰۰ تومانی تامین می‌شد اما تولیدکنندگان برای تامین بخشی دیگر مجبور به تامین مواد اولیه تولید با قیمت ارز در بازار آزاد هستند. 

به گفته او افزایش قیمت تمام‌شده لوازم خانگی به کاهش قدرت خرید مردم انجامیده چرا که درآمد جامعه همگام با افزایش هزینه‌های تولید رشد نیافته و این موضوع در یک سال گذشته برجستگی بیشتری داشته و در نتیجه تولیدکنندگان لوازم خانگی کشور امروز با مازاد تولید نسبت به تقاضا روبه‌رو هستند. به باور رضوانی در شرایط مازاد تولید داخلی، صادرات هم عملی نیست و قیمت تمام‌شده تولید در کشور به اندازه‌ای بالاست که امکان عرضه محصولات ایرانی با قیمت رقابتی در بازار جهانی لوازم خانگی از بین رفته است. در این میان، دختران دم بخت نیز برای خرید جهیزیه با چالش های بسیار مواجه هستند و افزایش قیمت ها به کابوس شبانه آنها تبدیل شده است. با توجه به قیمت یخچال، لباسشویی، تلویزیون و سایر کالاها، زوج های جوان برای خرید یک سری جهیزیه کامل حداقل باید 500 میلیون تومان هزینه کنند و همین مسئله، یک دغدغه و نگرانی جدی برای جوانان است. 

رییس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی و صوتی و تصویری شیراز در همین رابطه با اشاره به افزایش 10 تا 15 درصدی قیمت لوازم خانگی از ابتدای امسال تاکنون، اذعان داشت که با توجه به وضعیت نقدینگی در بازار بسیاری از مردم به خرید اقساطی روی آورده اند. محمد مسعود رزمی در گفتگو با «خبرجنوب» با بیان اینکه این موضوع به زیان فعالان صنف لوازم خانگی و تولیدکنندگان است، توضیح داد که بانک ها باید فروش کالای اقساطی را با سیاست گذاری بهتری انجام دهند.

به گفته رییس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی و صوتی و تصویری شیراز مردم می توانند نرخ کالاهای معتبر را از طریق سایت کارخانه ها با نرخ اصلی، مطابقت داده و در صورت عدم تطابق با بازار، آن را گزارش دهند.

نکته قابل تاملی که علاوه بر قیمت ها، دست به گریبان حوزه لوازم خانگی شده، فیک فروشی و قالب کردن کالاهای داخلی به نام اجناس خارجی است. رزمی با اشاره به همین موضوع اذعان داشت که عده ای از سودجویان، لوازم خانگی و کالاهای داخلی را با چسباندن برچسب برندهای خارجی با قیمت های بالا می فروشند. بنا به تاکید او این افراد در اکثر مواقع نیز برچسب برند «بوش» را به «سامسونگ» یا برندهای دیگر می زنند و با این نوع تقلب، کالاها را به فروش می رسانند.

این مقام صنفی به این نکته اشاره کرد که اتحادیه بر قیمت ها نظارت دارد اما مردم نیز باید کالاهای مورد نیاز خود را از فروشگاه های معتبر و دارای جواز کسب تهیه کنند. او به این نکته نیز گریز زد که بیشترین تخلفات مروبط به واحدهایی است که پروانه کسب ندارند و بر همین اساس، مردم باید از فروشگاه های معتبر اجناس خود را خریداری نمایند.

در هر حال قصه این روزهای لوازم خانگی، قصه تلخی است. از رکود بر بازار و کاهش قدرت خرید گرفته تا ناکامی جوانان در تهیه جهیزیه و داغ شدن بساط کالاهای فیک، برخی چالش هایی است که مسئولان باید برای حل آنها برنامه هایی تعریف و اجرایی کنند.