فارس، پرچمدار تمدن

 23 تا 26 بهمن ماه، تهران میزبان یکی از بزرگ‌ترین و متنوع‌ترین نمایشگاه‌های بین‌المللی با حضور پر شور استان‌های کشور و چند کشور خارجی بود. نمایشگاهی که از آن به عنوان مهم‌ترین رویداد حوزه گردشگری نام برده می‌شود و در آن فرصت‌های این صنعت به معرض دید درمی‌آید؛ هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی گردشگری.

فارس، پرچمدار تمدن

توضیحات مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فارس از عملکرد غرفه استان در نمایشگاه بین‌المللی گردشگری

محمد ثابت‌اقلیدی تصریح کرد؛

از انعقاد توافق‌نامه مثلث «کرامت نور» و پیش تفاهم‌نامه با 32 استان و کشور خارجی در حوزه سرمایه‌گذاری گردشگری تا اختصاص میز گردشگری سلامت تاجیکستان

به اذعان مدیران ارشد کشور، غرفه فارس خاص و فاخر بود

 زینب دانشور- «خبر جنوب»/

فارس در نمایشگاه امسال نیز قدرتمند ظاهر شد به گونه‌ای که یکی از غرفه‌های شلوغ در سالن 8 B را به خود اختصاص داد. حضور در رویدادهای این چنینی که ضمن صرف هزینه، نیروی انسانی زیادی را درگیر می کند قطعا با دستاوردهای شگرفی روبه‌روست که می‌توان از آن به عنوان موتور محرکه رونق صنعت گردشگری یاد کرد. در این نمایشگاه که علاقه‌مندان به سفر و فعالان حوزه گردشگری در آن حضور داشتند، ضمن معرفی ظرفیت‌ها، اتفاقات شاخصی چون عقد تفاهم‌نامه‌های سرمایه‌گذاری و تبادل گردشگر و غیره رخ داد که گواهی است از بازگشت فارس با دست پُر از این رویداد بین‌المللی.

با مدیرکل میراث فرهنگی،‌ گردشگری و صنایع‌دستی فارس در خصوص غرفه استان و دستاوردهای این غرفه در نمایشگاه بین‌المللی گردشگری به گفت‌وگو نشستیم که در ادامه می‌خوانید.

دکتر محمد ثابت‌اقلیدی با بیان این که نمایشگاه بین‌المللی گردشگری تهران مهم‌ترین رویداد نمایشگاهی کشور در حوزه گردشگری است گفت: در این نمایشگاه، فارس با اختصاص غرفه‌ای به متراژ 530 متر به خود، توانست بزرگ‌ترین غرفه را در بخش دولتی و خصوصی ازآن خود کند.

وی افزود: از آن جا که نمایشگاه محل عرضه، ‌نمایش و معرفی است با شعار «فارس، شکوه تمدن و تدین» حضور یافتیم چرا که استان فارس هم خاستگاه تمدن‌های عیلامی، هخامنشی و ساسانی است و هم خاستگاه تدین به لحاظ حضور پربرکت حرم حضرت احمدبن موسی (ع) و سومین حرم اهل بیت.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: در ساخت غرفه با استفاده از تخصص اساتید و طراحان برجسته کشور و بر اساس محورهای هخامنشی و ساسانی، دروازه ملل، کاخ آپادانا، کاخ سروستان و کاخ اردشیر بابکان (آتشکده فیروزآباد) را در ابعاد بزرگ و فاخر ضمن جزئی‌نگاری بازآفرینی کردیم؛ غرفه‌ به شکل جزیره‌ای تعبیه شده بود و مسیرهای دسترسی به آن ساده و متعدد بود.

ثابت اقلیدی افزود: هنروران مرد و زن نیز با پوشش هخامنشی و ساسانی ضمن دعوت مردم به بازدید از غرفه، محل تجمع افراد مختلف برای عکسبرداری و فیلمبرداری شدند که مورد توجه خاص و ویژه بازدیدکنندگان قرار گرفت.

وی تأکید کرد: به اذعان مدیران ارشد کشور افرادی چون معاون حقوقی رئیس جمهور، معاون امور روستایی رئیس جمهور، نمایندگان مجلس، معاون گردشگری وزیر میراث فرهنگی، رییس مرکز سرمایه‌گذاری، معاون پارلمانی وزارتخانه و بسیاری دیگر از افرادی که از غرفه فارس  بازدید داشتند، چه بخش دولتی و چه بخش خصوصی، غرفه فارس خاص و فاخر بود.

مدیرکل میراث فرهنگی،‌ گردشگری و صنایع دستی فارس افزود: قبل از مراسم افتتاح نمایشگاه نیز صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در معیت دکتر پزشکیان رئیس‌جمهور با وجود این که بازدید از سالن‌های دیگر را در برنامه داشتند، از غرفه فارس و با جزئیات بازدید کردند و آن را از جمله غرفه‌های برجسته و شاخص خواندند تا جایی که سالن 38 B  به عنوان سالن منتخب معرفی شد.

ثابت اقلیدی در خصوص محتوای ارائه شده در غرفه فارس نیز گفت: رویکرد امسال، معرفی ظرفیت‌های گردشگری فارس بود و به این منظور به عکس سال گذشته که اغلب غرفه‌ها به بخش‌های خصوصی در حوزه زیرساخت ‌ای گردشگری مانند هتل‌ها و آژانس‌های مسافرتی واگذار شده بود،‌ امسال علاوه بر هتل‌ها، بومگردی‌ها و آژانس‌های تورگردی بخش قابل توجهی به جامعه گردشگری اختصاص داده شد.

وی با بیان این که با تعبیه غرفه اختصاصی B TO B یا مراوده تجاری ضمن ایجاد فضایی برای معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری موفق به عقد 32  پیش موافقت‌نامه در حوزه گردشگری شدیم افزود: از این تعداد 7 موافقت‌نامه با کشورهایی نظیر ایتالیا، تاجیکستان، ژاپن، فرانسه و ... منعقد شد.

مدیرکل میراث فرهنگی فارس با اشاره به این که موافقت‌نامه فارس با ایتالیا معطوف به اقدامات آموزشی بین دو کشور است تصریح کرد: حسب تأکید دکتر امیری استاندار فارس در خصوص ضرورت توجه به توریسم سلامت و با وجود خلأهای موجود در این حوزه، میز اختصاصی به تاجیستان اختصاص دادیم و میزبان وزیر گردشگری این کشور بودیم.

ثابت اقلیدی با بیان این که در این خصوص روی بازار تاجیکستان متمرکز شده‌ایم تأکید کرد: تمامی فعالیت‌ها توسط بخش خصوصی انجام می‌شود و میراث فرهنگی به عنوان دستگاه متولی با تسهیل روابط، حامی آن‌هاست.

وی از دیگر محتواهای غرفه فارس در نمایشگاه گردشگری به بخش باستان‌شناسی توسط کودکان و نوجوانان اشاره کرد و گفت: در این بخش فرآیندهای باستان‌شناسی، مرمت و موزه برای قشر کودک و نوجوان تبیین شد به این صورت که کودکان در فضایی شبیه‌سازی شده و با حضور باستان‌شناسان با مراحل کاوش آشنا می‌شدند سپس اشیا کاوش شده با حضور کارشناسان تخصصی حوزه مرمت، مرمت می‌شدند و در انتها در فضایی شبیه به موزه قرار می‌گرفتند.

ثابت اقلیدی هدف از این بخش را آشنایی نسل جدید با رویه باستان‌شناسی و مرمت و اهمیت حفظ تاریخ عنوان کرد و گفت: برای تبیین هویت و تاریخ و میراث پیشینیان‌مان باید از هم اکنون اقدام به آموزش کرد.

وی در پاسخ به «خبر جنوب» در خصوص دلیل حضور هنرمندان صنایع‌دستی در نمایشگاه گردشگری بیان کرد: امروزه در صنعت گردشگری جهانی کارگاه‌های تولید هنرهای سنتی و صنایع‌دستی یکی از جاذبه‌های گردشگری به حساب می‌آیند.

مدیرکل میراث فرهنگی،‌ گردشگری و صنایع دستی فارس ادامه داد: گرچه قرار دادن صنایع‌دستی به عنوان ویترین جذابیت خود را دارد اما  حضور صنعتگر در نمایشگاه و اقدام به تولید هنر به صورت ورکشاپ نه تنها دیدنی است بلکه آگاهی بخش‌تر است و علاقه‌مندان را بیشتر جذب می‌کند.

ثابت اقلیدی گفت: غالب هنرمندان حاضر در نمایشگاه از اساتید برجسته و خبره و دارای نشان درجه یک و دو هنری با آثار ثبت شده ملی و بین‌المللی بودند و آثاری چون خاتم، قلم‌زنی، نگارگری مکتب شیراز، منبت آباده، خوس‌بافی اوز، معرق، حصیربافی شهر خشت، سفالگری، گیوه دوزی کازرون و ... در معرض دید قرار گرفت.

وی همچنین بیان کرد: در بافت تاریخی شیراز برای هنرمندان صنایع‌دستی مشوق‌هایی در نظر گرفته شده که با استفاده از آن می‌توانند ضمن مرمت و احیای خانه‌های تاریخی، این بناهای ارزشمند را به خانه صنایع‌دستی تبدیل کنند.

 مدیرکل میراث فرهنگی،‌ گردشگری و صنایع‌دستی فارس گفت: بدین ترتیب خانه‌های صنایع‌دستی تبدیل به جاذبه‌های جدید گردشگری خواهد شد و این فرآیند تداوم خواهد داشت. به همین دلیل از فرصت برپایی نمایشگاه گردشگری برای معرفی صنایع‌دستی و هنرهای استان استفاده کردیم تا گردشگران را به بافت تاریخی دعوت کنیم.

ثابت اقلیدی با تأکید بر این که تمامی کارها به صورت حرفه‌ای و تکنیکال انجام شد گفت: حضور گروهی از راهنمایان باتجربه گردشگری مسلط به چند زبان در غرفه فارس از دیگر اقداماتی بود که علاوه بر معرفی عناصر هویتی به بازدیدکنندگان، اطلاعات تاریخی ارزشمندی را به خصوص برای نسل جوان با زبانی ساده و روایتگری شیرین در پی داشت.

وی غرفه شاهچراغ (ع) را یکی از غرفه‌های فعال و پر مخاطب دانست و  گفت: با حضور علیرضا صحراییان معاون تولیت شاهچراغ (ع)، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان و مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی قم به عنوان سه قطب زیارتی تفاهم‌نامه اولیه مثلث «کرامت نور» بین مشهد، شیراز و قم و برای توسعه گردشگری زیارت منعقد شد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فارس افزود: این غرفه در روز میلاد حضرت مهدی (عج) با گل نرگس و شیرینی و هدایای تبرکی شاهچراغ (ع) از مردم پذیرایی کرد.

ثابت اقلیدی حضور شهرداری‌ها را از دیگر نقاط قوت این نمایشگاه عنوان کرد و گفت: به عنوان مثال شهرداری مرودشت با معرفی بسته‌های سرمایه‌گذاری و ظرفیت‌های گردشگری به جز تخت‌جمشید، نقش رستم و نقش رجب، زمینه کسب منفعت اقتصادی از حضور گردشگر برای اهالی مرودشت را فراهم کرد.

وی از حضور دیگر شهرستان‌ها چون آباده، اقلید، فسا، اردکان، کازرون، خشت، اوز و ... با حمایت میراث فرهنگی در این نمایشگاه خبر داد و گفت: به طور کل تلاش ما برای حضور کامل و کافی داشته‌های شهرستان‌ها بود.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فارس از ابزارهای مختلف معرفی سخن گفت و تصریح کرد: بهترین نوع معرفی برگزاری رویدادهاست و هیچ چیز جز رویداد، توان تبدیل جاذبه به مقصد گردشگری را ندارد.

ثابت اقلیدی افزود: طی 14 ماه گذشته برگزاری رویدادهای مختلف از برپایی نوروز در تخت‌جمشید و حافظیه گرفته تا کنسرت در تخت‌جمشید، نمایش لسان‌الغیب،‌ سوگواره میراث مراثی، برنامه محفل و به خصوص سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث فرهنگی به عنوان یک ابررویداد سعی در تبدیل فارس به مقصد گردشگری داشت.

وی با بیان این که بازتاب همه این رویدادها در انواع پلتفرم‌ها و فضای مجازی می‌تواند به نوبه خود معرف باشد افزود: به شخصه معتقدم معرفی توسط رسانه، یکی از تخصصی‌ترین و تأثیرگذارترین اقداماتی است که می‌تواند مخاطب را به سمت خود بخواند.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فارس گفت: در این رویداد افتخار میزبانی از 22 نفر از اهالی رسانه فارس اعم از مکتوب و خبرگزاری را داشتیم که خردمندانه و صادقانه رویداد را منعکس کردند.

ثابت اقلیدی همچنین عنوان کرد: موزه عروسک‌های شهرستان اوز از دیگر بخش‌های محتوایی غرفه فارس بود که در آن راوی با پوشیدن دامن قصه‌گویی که شخصیت‌های قصه به شکل عروسک‌های پارچه‌ای روی آن نصب شده بود، داستان‌ها و افسانه‌های بومی احیا شده جنوب فارس را روایت می‌کرد که مورد استقبال افراد زیادی قرار گرفت.

وی افزود: یکی دیگر از بخش‌های غرفه فارس اجرای سرودهای محلی توسط تیم سرود دانش‌آموزان شیراز بود که طراوت و نشاط خاصی نه فقط به غرفه فارس بلکه به کل سالن بخشیده بود.

ثابت اقلیدی اضافه کرد: دو استارت آپ هوش مصنوعی نیز در این غرفه داشته‌های خود در حوزه میراث فرهنگی را ارائه کردند همچنین طی قراردادی با دانشگاه صنعتی شیراز مطالعات زیرساختی و بیزنسی 24 مقصد گردشگرپذیر و مستعد فارس را به کارشناسان آن‌ها واگذار کردیم که از این تعداد پروژه بالغ بر 70 بسته سرمایه‌گذاری تهیه خواهد شد و با شناسایی سرمایه‌گذار اهلیت‌دار بدون نیاز به دوندگی بلافاصله کار شروع می‌شود.

وی حضور فعالان گردشگری سلامت با مشارکت علوم پزشکی شیراز در معرفی ظرفیت‌های پزشکی را از دیگر برنامه‌های اجرا شده خواند و گفت: همچنین صنعتگر هنرمندی که با استفاده از فلزات دست‌سازه‌های تلفیقی ساخته بود نیز مورد استقبال قرار گرفت به خصوص کفشی که الهام گرفته از صلح جهانی است و در تلاشیم در افتتاحیه جام جهانی 2026 از آن رونمایی کنیم.

مدیرکل میراث فرهنگی فارس ادامه داد: بازدیدکنندگان غرفه فارس با شربت بهارنارنج، شربت آبلیمو، دمنوش آویشن و به، یوخه، نان فسایی، کلم‌پلو، فالوده شیرازی و ... پذیرایی شدند که هر یک از این‌ها نمادی از فارس و طعم خوراکی‌های خاص این خطه بود.