کشت محصولات کشاورزی با فاضلاب در دره «کُمبُل» گچساران متوقف شد

کشت محصولات کشاورزی با فاضلاب در دره «کُمبُل» گچساران متوقف شد

کشت محصولات کشاورزی با آب فاضلاب در اراضی اطراف رودخانه «کُمبُل» گچساران که حدود دو دهه به صورت غیرقانونی ادامه داشته است، با پیگیری بهداشت و ورود دستگاه قضایی و همکاری دستگاه‌های اجرایی متوقف و تداوم کشت برای هشت کشاورز متخلف نیز ممنوع شد.

سیدامین رضایی روز دوشنبه اظهار کرد: امنیت غذایی و سلامت جامعه خط قرمز نظام سلامت است و به همین دلیل موضوع کشت محصولات کشاورزی با آب آلوده در اراضی اطراف رودخانه کمبل با جدیت دنبال شد.

وی بیان کرد: طی دو دهه گذشته، برخی کشاورزان در حاشیه دره کمبل با استفاده از آب آلوده و فاضلاب محصولاتی کشت کرده‌اند که این معضل، سلامت مردم را تهدید می‌کرد و به یکی از مطالبات بر زمین‌مانده در حوزه سلامت شهرستان تبدیل شده بود.

رودخانه کمبل «کُمبُل» در حدود سه کیلومتری شهر دوگنبدان و در مسیر روستای هشت‌پیمان قرار داردکه فاضلاب شهری سال‌ها به این رودخانه سرازیر می‌شد و برخی کشاورزان از آب آن برای کشت استفاده می‌کردند.

مدیر شبکه بهداشت و درمان گچساران افزود: حدود دو سال پیش، موضوع جلوگیری از کشت با فاضلاب در نخستین جلسه شورای سلامت شهرستان مطرح و پس از آن بررسی‌های کارشناسی برای شناسایی وضعیت اراضی و منابع آبی مورد استفاده کشاورزان انجام شد.

رضایی ادامه داد: در این بررسی‌ها، زمین‌هایی که با آب چشمه سالم آبیاری می‌شدند از اراضی آلوده تفکیک شدند و در این زمینه هشت کشاورز متخلف به دستگاه قضایی معرفی و از ادامه فعالیت آنها جلوگیری شد.

همکاری دستگاه‌ها برای توقف کشت با آب آلوده

مدیر شبکه بهداشت و درمان گچساران گفت: با ورود دستگاه قضایی، تدبیر فرماندار، ایجاد مسیرهای جایگزین از سوی شرکت آب و فاضلاب و همکاری دستگاه‌هایی از جمله شرکت نفت، محیط‌زیست و جهاد کشاورزی، کشت محصولات با آب آلوده در این اراضی متوقف شد.

وی یادآورشد: با اجرای طرح ساماندهی فاضلاب و ساخت سد خاکی کمبل با ظرفیت ۱۵ میلیون مترمکعب برای تأمین آب صنایع منطقه ویژه اقتصادی و اراضی کشاورزی خشاب که مطالعات آن از سال ۱۴۰۰ آغاز شد با بهره‌برداری از این سد الگوی تأمین آب کشاورزی تغییر می‌کند.

رضایی افزود: در مواردی که امکان ادامه فعالیت کشاورزی وجود دارد، کشاورزان ملزم شده‌اند برای آبیاری زمین‌های خود از آب سالم چشمه استفاده کنند تا سلامت محصولات تولیدی و مصرف‌کنندگان به خطر نیفتد.

وی با اشاره به ضرورت حل ریشه‌ای این مشکل اظهار کرد: برای حل مشکل کشت با فاضلاب در زمین‌های اطراف رودخانه کمبل، راهکارهایی ارائه خواهیم داد و امیدواریم دستگاه‌های مربوطه با اجرای این راهکارها، زمینه رفع کامل این معضل را فراهم کنند.

آلودگی آب و تهدید سلامت شهروندان

رضایی درباره پیامدهای استفاده از آب آلوده در کشاورزی گفت: وجود برخی باکتری‌ها و عوامل بیماری‌زا در آب‌های آلوده می‌تواند سلامت انسان را تهدید کند و وجود میکروب در آب نیز می‌تواند موجب مسمومیت و بروز بیماری در شهروندان شود.

گچساران، پایان دو دهه کشت با آب فاضلاب در دره کمبل

وی افزود: به همین دلیل، کنترل کیفیت آب مورد استفاده در کشاورزی و جلوگیری از ورود فاضلاب به منابع آب، از موضوعات مهم در تأمین امنیت غذایی و حفظ سلامت جامعه است.

مدیر شبکه بهداشت و درمان گچساران همچنین به موضوع کلرزنی آب در شهرستان اشاره کرد و گفت: گچساران تنها شهرستان استان بود که میزان کلرزنی آب در آن پایین‌تر از حد نرمال گزارش شده بود و این موضوع نیز از سوی مجموعه بهداشت مورد پیگیری قرار گرفت.

نظارت بهداشتی بر اراضی ادامه دارد

رضایی تأکید کرد: توقف کشت با آب فاضلاب در دره کمبل به معنای پایان نظارت‌ها نیست و کارشناسان بهداشت به‌صورت دوره‌ای کیفیت آب‌های مورد استفاده در اراضی کشاورزی را رصد می‌کنند.

وی ادامه داد: وضعیت اراضی و نحوه تأمین آب کشاورزی نیز به‌صورت مستمر مورد بررسی قرار می‌گیرد تا از تکرار کشت با آب آلوده جلوگیری شود.

مدیر شبکه بهداشت و درمان گچساران گفت: هرگونه تخلف و کشت مجدد در اراضی فاقد صلاحیت بهداشتی، به‌عنوان تکرار جرم تلقی شده و متخلفان بدون اغماض برای برخورد قانونی به مراجع قضایی معرفی خواهند شد.

به گفته مسئولان بهداشت گچساران، توقف کشت با آب فاضلاب در دره کمبل پس حدود دو دهه، نتیجه پیگیری‌های انجام‌شده در شورای سلامت، اقدامات قضایی و همکاری دستگاه‌های اجرایی برای تأمین آب سالم و صیانت از سلامت شهروندان است.

شهرستان گچساران در جنوب غربی کهگیلویه‌وبویراحمد قرار دارد.